Mergi la continut
Inchide
iso
Deschide căutarea

9. BISERICA RUPESTRA DE LA ȘINCA VECHE

ADRESA:

Program de vizitare:
Vara în intervalul orar 8:00 – 20:00
Iarna în intervalul orar 9:00 – 18:00
Intrarea este liberă și pe proprie răspundere, dat fiind faptul că se pot desprinde și cădea bucăți de stâncă. 

9. BISERICA RUPESTRA DE LA ȘINCA VECHE
Pe drumul judetean DJ 104A spre Zarnesti, pornind din Victoria, se strabat aproximativ 45 de kilometri pana la Sinca Veche. Pe traseul din sat apare un indicator, care arata ca ar mai fi 3 km pana la Biserica rupestra.
Cercetatorii spun ca biserica ar fi fost sapata in jurul anului 1700, cand s-a inceput persecutarea crestinilor ortodocsi din Transilvania, pentru a trece la Biserica Romana Unita cu Roma. Sinca Veche fiind o localitate de granita a imperiului Habsburgic, oamenii care au refuzat sa-si schimbe religia si-au construit singuri o biserica.
Localnicii, insa, vorbesc despre „Templul ursitelor” pentru ca aici se indeplinesc dorintele celor care vin sa se roage.
Dealul Plesu, pe care este construit Templul Ursitelor este locul unde tinerii din zona arunca, din cele mai vechi timpuri, o roata pe care leaga paie carora le dau foc. Localnicii au credinta ca astfel isi vor afla ursita si se vor casatori pana la sfarsitul anului. Traditia se respecta de trei ori pe an, de Sfantul Gheorghe, la Lasata Secului, inainte de Pasti si la Schimbarea la Fata a Domnului.

Mai sus de acest sfant locas, s-a construit si o manastire de maici, in cinstea Sfantului Nectarie Taumaturgul. Paraclisul in care se savarsesc slujbele pastreaza cu sfintenie o particica din Mostele Sfantului Nectarie.
La Sinca Veche se vine pentru misterul si legendele care sunt legate de acest Templu, precum si datorita fenomenelor paranormale care se crede ca invaluie acest locas.
Crestinii ortodocsi vin pentru a se ruga la moastele Sfantului Nectarie, cel care face posibila minunea vindecarii.
Acces liber in permanenta.
 


UNDE SE AFLĂ:


GALERIE FOTO