Mergi la continut
Inchide
iso
Deschide căutarea

4. ABATIA CISTERCIANĂ CÂRŢA

ADRESA:

Biserica Evanghelică Cârţa
Str. Principală nr. 110, Cârţa, jud.Sibiu
Tel.: 0752-055.997

Pentru grupuri, sunaţi în prealabil
Ghidaj: română, germană, maghiară
Program: 11:00 – 20:00

4. ABATIA CISTERCIANĂ CÂRŢA
La doar 17 km de Victoria, Abatia Carta a fost in evul mediu o manastire cisterciana, fondata in anul 1202, in timpul regelui Emerik.Ordinul cistercian provine din Franta, fiind infiintat de calugari catolici in anul 1098. Principiul lor de viata era: „Roaga-te si lucreaza!”. Erau foarte austeri, vegetarieni, traind in incaperi neicalzite si vorbind doar strictul necesar. Ulterior regele Andrei al II lea a acordat o seama de privilegii manastirii, care apoi a fost desfiintata de regele Matia Covin in  anul 1474.
Ansamblul manastirii se afla in stare de ruina, doar o biserica fiind folosita si in  prezent de catre comunitatea evanghelica a sasilor. Este prima biserica care imbina stilul romanic cu goticul timpuriu.
Un investitor sas a amenajat in cladirea vechii scoli un muzeu, cu istoricul abatiei  si incaperi frumos decorate cu obiecte sasesti. Tot in incinta ansamblului se gaseste si casa parohiala si un mic restaurant, unde pot fi servite produse traditionale sasesti, cum ar fi: supa de chimen cu crutoane, jumari tocate, tartinabile , slana  cu ceapa .

 


UNDE SE AFLĂ:


GALERIE FOTO

  • ABATIA CARTA
  • ABATIA CARTA-ANSAMBLU
  • ABATIA CARTA-INTERIOR