Mergi la continut
Inchide
iso
Deschide căutarea

ACTE NECESARE PENTRU NSCRIEREA DIVORŢULUI, ANULARII ORI A ÎNCETĂRII CĂSĂTORIEI

Categoria: Starea Civila back
Inscrierea divortului se face la cererea oricaruia dintre fostii soti, care va trebui sa depuna copie legalizata de pe hotararea judecatoreasca definitiva si irevocabila. Inscrierea divortului pronuntat in strainatate, privind un cetatean roman se va face numai dupa ce hotararea straina, definitiva si irevocabila, a fost recunoscuta de catre tribunalul judetean competent, conform prevederilor art. 166 si 170 din legea nr. 105 / 1992 .
Declaratia nulitatii ori anularea casatoriei se inscrie prin mentiune pe actul de casatorie si pe cele de nastere ale fostilor soti, exemplarele i si ii, pe baza hotararii judecatoresti definitive si irevocabile si nu produce efecte in privinta starii civile a copiilor, acestia pastrandu-si statutul de copii rezultati din casatorie.
Casatoria este desfacuta din ziua cand hotararea prin care s-a pronuntat divortul a ramas irevocabila. La desfacerea casatoriei prin divort, sotii se pot invoi ca sotul care, potrivit art. 27, a purtat in timpul casatoriei numele de familie al celuilalt sot, sa poarte acest nume si dupa desfacerea casatoriei. Instanta judecatoreasca va lua act de aceasta invoiala prin hotararea de divort. Instanta, pentru motive temeinice, poate sa incuviinteze acest drept chiar in lipsa unei invoieli intre soti.
Daca nu a intervenit o invoiala sau daca instanta nu a dat incuviintarea, fiecare dintre fostii soti va purta numele ce avea inainte de casatorie.
La sediul casei casatoriilor exista un birou ce primeste cererile fostilor soti insotite de o copie legalizata de pe hotararea judecatoreasca definitiva si irevocabila si face mentiunile in actele de stare civila.