Mergi la continut
Inchide
iso
Deschide căutarea

ACTE NECESARE PENTRU NSCRIEREA ADOPŢIEI, A ANULARII SAU A DESFACERII ADOPŢIEI

Categoria: Starea Civila back
In cazul adoptiei cu efecte depline, se intocmeste un nou act de nastere, de catre primaria locului de domiciliu al adoptatorilor, cand acestia sunt cetateni romani cu domiciliul in tara sau de primaria in raza careia se afla sediul institutiei de ocrotire in ingrijirea careia se gaseste adoptatul. In situatia in care sunt cetateni straini, ori cetateni romani cu domiciliul sau resedinta, in strainatate, noul act de nastere se intocmeste de catre primaria de la domiciliul celui adopatat sau pe raza careia se afla sediul institutiei de ocrotire, in cazul copiilor aflati in ingrijirea acestora.
Daca adoptatul este cetatean roman cu domiciliul sau resedinta in strainatate, actul de nastere se intocmeste de catre serviciul de stare civila al primariei sectorului 1 al municipiului bucuresti.
Adoptiile incuviintate in strainatate, privind persoane ale caror acte de nastere si, dupa caz, de casatorie sunt inregistrate in romania, se inscriu numai prin mentiune, daca la data incuviintarii adoptiei nu aveau cetatenia romana, in conformitate cu prevederile art. 166 din legea nr. 105/1992 . In caz contrar adoptia se inscrie intocmindu-se un nou act de nastere, dupa recunoasterea hotararii straine, la serviciul de stare civila al primariei sectorului 1 al municipiului bucuresti.
La sediul casei casatoriilor exista un birou de inregistrare a noilor nascuti care efectueaza inregistrarile noilor nascuti in registrele de stare civila si elibereaza certificatele de nastere.
Deasemenea la acest birou se inregistreaza si sentintele de adoptie ramase definitive si irevocabile care se vor inscrie in registrele de stare civila in baza documentelor prezentate anterior.