Mergi la continut
Inchide
iso
Deschide căutarea

ACTE NECESARE PENTRU ÎNREGISTRAREA NAŞTERII

Categoria: Starea Civila back
Inregistrarea nasterii se face la Primaria municipiului, sectorului din municipiul Bucuresti, orasului sau comunei in care s-a produs. In registrul de nasteri se inregistreaza copilul nascut viu si copilul nascut mort.
Termenul pentru declararea si inregistrarea nasterii copilului este de:

A. 15 zile de la data nasterii, pentru copilul nascut viu si aflat in viata;
B. 3 zile de la data nasterii, pentru copilul nascut mort;
C. 24 de ore de la data decesului, pentru copilul nascut viu care a decedat inauntrul termenului de 15 zile.

Inregistrarea nasterii copilului se face pe baza declaratiei verbale, prezentandu-se urmatoarele documente:
- Certificatul medical constatator al nasterii, intocmit pe formular - tip, care va trebui sa poarte numar de inregistrare, data certa, sigiliul unitatii sanitare, semnatura si parafa medicului;
- Certificatul de nastere si actul de identitate al mamei si al declarantului, daca nasterea nu este declarata de mama;
- Certificatul de casatorie al parintilor copilului, daca sunt casatoriti. In cazul in care parintii au nume de familie diferit sau exista neconcordanta intre prenumele copilului trecut in certificatul medical constatator al nasterii si declaratia verbala a declarantului, inregistrarea nasterii se face pe baza declaratiei scrise, semnata de ambii parinti, din care sa rezulte numele de familie si prenumele copilului.

Cand declaratia a fost facuta dupa expirarea termenelor prevazute de lege, dar inauntrul unui an de la data nasterii, inregistrarea nasterii se face cu aprobarea primarului, respectiv a sefului misiunii diplomatice sau oficiului consular de cariera al romaniei, data pe declaratia scrisa. In cuprinsul declaratiei se va mentiona motivul intarzierii. Daca declaratia a fost facuta dupa trecerea unui an de la data nasterii, actul de nastere se intocmeste in baza hotararii judecatoresti, definitive si irevocabile, privind incuviintarea inregistrarii tardive, care trebuie sa contina toate datele necesare inregistrarii.
Dispozitiile art. 29 - 31 sunt aplicabile in mod corespunzator si in cazul in care nasterea unui cetatean roman s-a produs in strainatate, dar nu a fost inregistrata ori a fost inregistrata cu date nereale, iar declaratia de nastere se face in tara. Intocmirea actului de nastere urmeaza a fi facuta la primaria in raza careia au domiciliul parintii, pe baza documentelor depuse si a declaratiilor, dupa ce directia de evidenta a populatiei din ministerul de interne verifica prin intermediul ministerului afacerilor externe, daca nasterea nu a fost inregistrata in strainatate. Hotararea judecatoreasca prin care s-a incuviintat inregistrarea tardiva a nasterii produse in strainatate, ramasa definitiva si irevocabila inainte de intrarea in vigoare a legii nr. 119/1996, se inregistreaza la primaria locului de domiciliu al parintilor copilului.
Daca mama declara ca nu este casatorita, si aceasta rezulta din actul de identitate, copilul se inregistreaza cu numele ei de familie, iar rubricile referitoare la tata nu se completeaza.
Recunoasterea facuta la inregistrarea nasterii de catre tatal copilului nascut in afara casatoriei se face prin declaratia scrisa a acestuia data in fata ofiterului de stare civila prin inscris autentic, in prezenta mamei copilului prezentand toate actele necesare pentru declararea noului nascut. Copilul nascut in timpul casatoriei are ca tata pe sotul mamei.
Copilul nascut dupa desfacerea, declararea nulitatii sau anularea casatoriei are ca tata pe fostul sot al mamei, daca a fost conceput in timpul casatoriei si nasterea sa a avut loc inainte ca mama sa fi intrat intr-o noua casatorie. Paternitatea poate fi tagaduita, daca este cu neputinta ca sotul mamei sa fie tatal copilului. Actiunea in tagaduirea paternitatii poate fi pornita numai de sot.

Mostenitorii acestuia pot continua actiunea pornita de el. Daca sotul este pus sub interdictie, actiunea va putea fi pornita de tutore, insa numai cu incuviintarea autoritatii tutelare. In toate cazurile, mama copilului va fi citata. Actiunea in tagaduirea paternitatii se prescrie in termen de sase luni de la data cand tatal a cunoscut nasterea copilului. Filiatia fata de tata se stabileste prin recunoastere sau hotarare judecatoreasca.
Copilul conceput si nascut in afara de casatorie poate fi recunoscut de catre tatal sau.
Recunoasterea care nu corespunde adevarului poate fi contestata de orice persoana interesata.
Actiunea in stabilirea paternitatii din afara casatoriei apartine copilului si se porneste in numele sau de catre mama, chiar daca este minora, ori de reprezentantul lui legal.
Actiunea in stabilirea paternitatii din afara casatoriei poate fi pornita in termen de un an de la nasterea copilului. Timpul cuprins intre a trei sute si a o suta optzecea zi dinaintea nasterii copilului este timpul legal al conceptiunii. El se socoteste de la zi la zi.
Copilul din casatorie ia numele de familie comun al parintilor. Daca parintii nu au un nume de familie comun, copilul va lua numele de familie a unuia dintre ei ori numele lor reunite. In acest caz, numele copilului se va stabili prin invoiala parintilor si se va declara, odata cu nasterea copilului, la serviciul de stare civila.
Copilul din afara casatoriei dobandeste numele de familie al aceluia dintre parinti fata de care filiatia a fost mai intai stabilita.
Inregistrarile de stare civila se fac pe baza documentelor prezentate de solicitant conform legislatiei (legea 119/1996 si codul familiei) prezentate anterior.