Mergi la continut
Inchide
iso
Deschide căutarea

ACTE NECESARE PENTRU ELIBERAREA CERTIFICATELOR DE STARE CIVILĂ (PIERDUTE)

Categoria: Starea Civila back
Certificatele de stare civila se elibereaza , la cerere , persoanei indreptatite, pe baza inregistrarilor si a mentiunilor inscrise in registrele de stare civila. Certificatele de stare civila se elibereaza numai cetatenilor care poseda act de identitate. Cetatenilor romani cu domiciliul in strainatate si cetatenilor straini ale caror acte de stare civila sunt inregistrate in tara li se vor elibera certificate pe baza pasaportului. La cererea persoanelor fizice sau juridice, se pot elibera dovezi din care sa rezulte numai numele de familie si prenumele, precum si daca s-a efectuat sau nu o inregistrare in registrele de stare civila ale localitatii.
Persoanele care au domiciliul in alte localitati decat cele in care sunt pastrate registrele de stare civila si nu se pot deplasa personal pentru a obtine certificate de stare civila se vor adresa primariei in raza careia au domiciliul sau resedinta, indicand localitatea unde se gaseste actul respectiv si datele de stare civila, pentru identificarea actului. Ofiterul de stare civila care primeste aceasta cerere solicita, in termen de 3 zile, primariei care are in pastrare registrul de stare civila sa i se expedieze certificatul de stare civila.
Ofiterul de stare civila care primeste certificatul de stare civila completat invita petitionarul, in termen de 48 ore, pentru a-l ridica, sub luare de semnatura.
Cererea pentru eliberarea noului certificat trebuie sa cuprinda in mod amanuntit, imprejurarile in care acesta a fost pierdut furat sau distrus.
Certificatul de nastere se elibereaza numai titularului actului. Pentru copiii minori care nu au acte de identitate, precum si pentru cei pusi sub interdictie, certificatul de nastere se elibereaza parintelui sau reprezentantului legal. Certificatul de casatorie se poate elibera unuia dintre soti sau , la cerere, ambilor soti. Pentru sotul supravietuitor sau in caz de divort, pentru motive intemeiate, se pot elibera certificate de casatorie cu mentiunile corespunzatoare.
Certificatul de deces se elibereaza membrilor familiei sau altor persoane indreptatite. Persoanele cu domiciliul sau cu resedinta in strainatate, a caror nastere si/sau casatorie a fost inregistrata in romania, pot solicita eliberarea certificatului de nastere/casatorie si prin inputernicit cu procura speciala.
Cererile pentru procurarea de certificate de stare civila din strainatate se solutioneaza de catre ministerul afacerilor externe - directia relatii consulare. La sediul casei casatoriilor exista un birou ce primeste cererile de solicitare a certificatelor de stare civila depuse personal de catre solicitant si elibereaza certificate de stare civila pierdute. Deasemenea la acest birou se inscriu si sentintele judecatoresti de stabilire de filiatie, tagada de paternitate, incuviintare de nume precum si declaratiile de recunoastere ulterioara a paternitatii si se elibereaza certificatele de stare civila.
Pentru sotul supravietuitor sau in caz de divort, pentru motive intemeiate, se pot elibera certificate de casatorie cu mentiunile corespunzatoare.
Certificatul de deces se elibereaza membrilor familiei sau altor persoane indreptatite. Persoanele cu domiciliul sau cu resedinta in strainatate, a caror nastere si/sau casatorie a fost inregistrata in romania, pot solicita eliberarea certificatului de nastere/casatorie si prin inputernicit cu procura speciala.
Cererile pentru procurarea de certificate de stare civila din strainatate se solutioneaza de catre ministerul afacerilor externe - directia relatii consulare. La sediul casei casatoriilor exista un birou ce primeste cererile de solicitare a certificatelor de stare civila depuse personal de catre solicitant si elibereaza certificate de stare civila pierdute.
Deasemenea la acest birou se inscriu si sentintele judecatoresti de stabilire de filiatie, tagada de paternitate, incuviintare de nume precum si declaratiile de recunoastere ulterioara a paternitatii si se elibereaza certificatele de stare civila.